Wednesday, 28 November 2007

Coffee Consociationalism


In Nederland zorgt je baas voor koffie. Overal waar ik heb gewerkt, van houtgroothandels in de haven tot de universiteit, van IKEA tot een nationale krant, stond er een koffiemachine waar alle werknemers gratis koffie kregen. En als de organisatie te klein was voor een koffiemachine werd er verse koffie gezet, gratis voor iedereen. We moeten ons toch niet voorstellen dat onze baas ons laat betalen voor koffie?!

Wel, als je naar het buitenland verhuist leer je nog eens wat over Nederland. Die vanzelfsprekendheid geldt echt niet overal. Hier in Engeland op de universiteit is er geen gezamenlijke gratis koffiemachine, iedereen moet zelf voor zijn koffie zorgen; bij de koffiebar om de hoek, of het zelf zetten. Zoals veel collega's heb ik dan ook zo'n drukpotkoffiezetter gekocht, en zet op mijn kamer mijn eigen koffie. Toen ik hier net kwam vroeg ik waar de koffiemachine was, en toen bleek dat die er niet was, was alleen ik verbaasd. Het is kennelijk helemaal niet vanzelfsprekend hier dat je baas voor koffie zorgt. En als je erover nadenkt, waarom zou zij? Je baas betaalt ook je lunch niet, of je frisdrank, of je mars-reep. Ja, van koffie wordt je wakker en ga je harder werken, maar op een hongerige maag is het ook niet goed werken, en toch betaalt je baas je eten niet. Of, in elk geval niet direct, via je salaris wel natuurlijk. Maar je koffie kan toch ook van je salaris, en als dat niet kan krijg je te weinig betaald. Kortom, helemaal niet zo vanzelfsprekend.

In Nederland wel, het idee dat de baas gratis koffie levert is zo ingesleten dat er revoluties zouden uitbreken als het werd afgeschaft. En het heeft ook zeker een andere prettige functie. De koffiekamer of de plek rond het koffieapparaat is vaak een heel gezellige plek, waar mensen een kort praatje maken en roddels uitwisselen. Het heeft dus ook een sociale rol, die ik bij het op mijn kamer zelf koffie zetten wel mis.

Het is ook een heel egalitaire plek. Vaak zitten mensen in kantoren naar hierarchie verdeeld verspreid over kamers, gescheiden van mensen hoger of lager in de hierarchie. Maar iedereen komt samen rond het koffieapparaat. Bij het koffieapparaat kunnen de baas en de junior elkaar op gelijke voet aanspreken, of in elk geval een praatje maken. In Engeland bestaat zo'n plek ook wel: de pub waar je na je werk wat gaat drinken. Ook daar mengt iedereen, geholpen door alcohol. Maar seniore werknemers, mensen met kinderen, etc, doen daar toch vaak niet aan mee. Maar iedereen gaat naar het koffie of thee-apparaat.

Misschien zit daar wel een tot nu toe over het hoofd geziene kiem voor ons Hollandse overlegsysteem in. Het poldermodel, een uitvloeisel van wat politicologen consociationalism noemen, is gebaseerd op goed overleg tussen werkgevers en werknemers, tussen de elite met macht aan de top van de hierarchie, en de massa beneden in de hierarchie met de vinger op de stakings-knop. In Nederland lossen we dat vaak op met overleg, polderen, op gelijke voet tussen de baas en de werknemer. Die baas en werknemer moeten dan wel bereid zijn op gelijke voet met elkaar te praten, en misschien is de basis daarvoor welgelegd rond het koffiezetapparaat.
-
# Vraag aan wie het weet: is het gratis leveren van koffie aan werknemers in Nederland zelfs een wet, of alleen in CAO's vastgelegd, of puur gewoonte?
## Wat zijn de ervaringen van mensen wat betreft leveren van gratis koffie in andere landen?

9 comments:

Verontruste Erfpachters Amsterdam said...

Haha, een wet! Nee, hoor. Het is een gewoonte, die binnen de Rijksoverheid pas geleidelijk in de jaren 90 is ontstaan, Eerst per departement door het georganiseerd overleg geregeld en kort daarna op rijksniveau. Misschien zelfs wel in CAO-overleg. Ik herinner me nog dat op het laatst een kopje koffie uit de automaat 45 harde Hollandse centen kostte (daarvoor 25). Ik weet ook nog dat de Vereniging van Nederlandse gemeenten VNG altijd al gratis koffie serveerde, waar we destijds met enige jaloezie en met ongeloof naar keken. Wat zouden die lui veel koffie slempen! De theorie van de directe relatie met het poldermodel (Lijphart's consociationlism, zeg eens drie keer achter elkaar hardop) lijkt me dus een leuk fabeltje. Dat begrip (pacificatiedemocratie 1917-1973?) was al dood toen de gratis koffie, althans bij de overheid, nog moest komen.

Frans Schrijver said...

Jaja, natuurlijk is het een fabeltje, maar het allitereert zo leuk. En enig verband met een egalitaire arbedscultuur zit er natuurlijk wel in.
Maar bedankt voor de info, ik dacht dat het al veel langer bestond. Maar ja, ik ben dan ook volledig van de koffiemachinegeneratie.
Ook wel benieuwd naar werkervaringen in andere landen. Of we het hebben over een Engelse of Nederlandse uitzondering.

Anonymous said...

Hoi Frans, Hier in de Letterenbibliotheek van de Universiteit Utrecht is er ook geen koffie-automaat voor de werknemers, noch een gratis kan koffie. Bij mijn weten halen de werknemers hun koffie uit de chipknip-automaat in de algemene kantine of hebben ze zelf voor een pak koffie gezorgd in de personeelsruimte. En zou het niet zo zijn dat je voor de gebruikelijke koffie-automaat ook zelf betaalt als werknemer? Dat het in Nederland als het ware koffie-automatisch op je salaris wordt ingehouden?

Frans Schrijver said...

O jee Margot, dat ben ik in Nederland nog niet tegengekomen, en is er geen revolutie? hebben de andere afdelingen van de universiteit wel koffie?

Erik van der Pluijm said...

Ik weet van Franse en Engelse ex-collega's dat ze verbaasd waren een gratis koffie automaat aan te treffen. Maar dan vonden ze t weer gek dat eten dan weer niet kan (dat is namelijk 'verkapt loon' volgens de wet). In Amerika is het in verlichte bedrijven gewoon dat eten, water en alles (maar geen koffie!) gratis zijn; koffie halen ze daar in 928 verschillende smaken uit de Starbucks automaat down the street. Grote games bedrijven als EA hebben dan wel weer een Starbucks IN het kantoor laten bouwen voor het personeel: soort van extern uitgebate super-koffie-automaat. Uit bedrijfstechnisch oogpunt vind ik het zelf wel raar dat dat soort dingen niet gewoon gratis zijn voor medewerkers : immers de productiviteit en werkvreugde gaan omhoog, en nu het rookhok (de andere egaliserende hangplek binnen het bedrijf) verdwijnt moet er wel wat in de plaats komen.

Anonymous said...

In de VS is de koffie inderdaad niet gebruikelijk. Water coolers staan wel overal en worden veelvuldig gebruikt (in de zomer is het warm en in de winter is de lucht droog, dus altijd dorst). In het gebouw waar ik werk zijn wel weer gratis zakjes voor instant koffie beschikbaar, maar die zie ik zelden iemand gebruiken. Bijna iedereen gaat naar Starbucks of de onafhankelijke, biologische koffieboer om de hoek. Die laatste maakt inderdaad betere koffie en is supercorrect, maar geeft je net als Starbucks weer te veel troep die je weer weggooit.

Frans Schrijver said...

OK, goede reacties! Gratis koffie lijkt dus echt een Nederlandse uitzonderingspositie te zijn, maar of dat nou allerlei sociaal-politieke gevolgen heeft, daarover verschillen de meningen... nu ja, zoals ik zei meer odnerzoek is nodig :)

Floris said...

Well,
Bij Fluor in South Carolina is de koffie gratis... bij ons kantoor in Madrid niet, maar in Camberley (bij London) dan weer wel.... en in Nederland uiteraard ;)
Op de UvA (fac Scheikunde) moest ook weer (ik geloof een ouderwetse stuiver) betaald worden tijdens het koffiekwartier....

gr Floris

Anonymous said...

urb k krv k, [URL=http://www.evansporn.com]porn tube videos[/URL]. ugk n, wlh ftqnhe|lum wdvucht d op tj.