Vrijdag beginnen de Olympische Spelen, die ik volledig kan volgen in Nederland met Oranje bril; een beetje raar na een volledig Union-Black-gekleurde aanloop. De spelen krijgen hier deze keer extra aandacht, omdat de Britten heel veel medailles verwachten - vooral in het baanwielrennen - en omdat het de volgende keer in 2012 hun beurt is in Londen.
Maar niet iedereen hier wil helemaal meedoen aan London 2012. Je wist vast niet dat Groot-Brittannie niet meedoet aan de Spelen met voetbal; niet omdat ze zich niet gekwalificeerd hebben, maar omdat ze helemaal niet aan het kwalificatietoernooi deelnemen. Dat doen ze niet, omdat er met voetbal vier bonden zijn, de Engelse, Schotse, Welshe en Noord-Ierse, en geen overkoepelende Britse voetbalbond. Dus ook geen Brits voetbalelftal, en bij de Olympische Spelen moeten ze als Verenigd Koninkrijk, of 'Team GB', meedoen. Dat was allemaal prima, de Spelen zijn toch voor softe sporten als boogschieten en hinkstapspringen, en niet voor iets wat raakt aan national(istisch)e passies voetbal, rugby, en cricket.
Maar ja, voor London 2012, in eigen huis, zou afwezigheid een beetje raar zijn. En dus zijn er plannen om een Brits voetbalelftal te formeren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot; de Schotse, Welshe, en Noord-Ierse voetbalbonden hebben al hun veto uitgesproken. Ze zijn bang dat dit een stap opweg is naar afschaffing van hun aparte status in de voetbalwereld. En, hoewel ze dat niet zeggen, dat het team gedomineerd zal worden door Engelse spelers. In reactie stelde de Engelse FA voor dan maar een geheel Engels team als 'Team GB' aan te melden: oorlog! Reden voor eindeloze discussies online (753 reacties op moment van schrijven); en zelfs een campagne website tegen deelname. Je kan niet alleen de nationale maar ook klassestrijd proeven, tussen volkssport voetbal en die Olympische kakkersporten; zie bijvoorbeeld de woordpeling met 'cox' (roei-stuurman) en 'balls' en benadrukken van de titel van de voozitter van het Britse NOC Lord Moynihan in dit persbericht.
Dit alles komt natuurlijk voort uit de afwijkende opvatting op de Britse eilanden van concepten als 'nation', 'country' en 'state'; een natie of land hoeven niet per se een onafhankelijke staat te zijn. Toch is de ophef wel opvallend; met rugby spelen de Schotse, Welshe, Engelse en Ierse nationale teams ook eens in de zoveel jaar samen als 'the Lions' als ze op tournee gaan en als 1 team spelen tegen Australie, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika (en dan meestal zelfs samen nog verliezen). En op de Spelen heb je ook zonder problemen een hockey Team GB, met vooral Engelse spelers, en een tennis team met alleen Schotten. Kennelijk is voetbal toch anders. Nu maar hopen dat dit Foppe niet inspireert toch op het laatste moment nog voor Team Fryslan te kiezen...
Wednesday, 6 August 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Ongelofelijk hoe leerzaam deze columns weer zijn. je bekijkt de wereld toch steeds met andere ogen. In dit geval de Olympische spelen, want de wederwaardigheden van het weer kende ik al van Frans' verhalen en eigen ervaringen.
Post a Comment