Wednesday, 24 September 2008

It's just like Kew Gardens!


En plotseling waren ze er, afgelopen zondag. De eerstejaars, allemaal met hun ouders, IKEA-lampjes en gloednieuwe laptops uitladend bij hun Halls of Residence, en daarna voorzichtig een verkenningstochtje, met ouders, door deze enge industriestad vol plebs in het het Noorden makend (de meeste van onze studenten komen uit het relatief welvarende Zuiden van Enegland). Of, dat dachten ze aan te treffen, maar de universiteit ligt in het lommerrijke westen van de stad, en je zag dat het de ouders allemaal heel erg meeviel, dat Noorden (de studenten maakt het niet zo uit als er maar bier is).
Het weer zal ook hebben meegeholpen, het was afgelopen weekend heerlijk zonnig. De artikelen die ik zondagmiddag moest lezen heb ik dan ook op een bankje in het park gelezen, in de Botanical Gardens (niet te verwarren met de nieuwe Wintergardens in het centrum betaald met millenium-geld). En ik maakte meteen wat foto’s. Veel ouders en hun nestverlatend kroost hadden ook hun weg naar de botanische tuinen gevonden, zoveel attracties heeft Sheffield om eerlijk te zijn niet. Ik hoorde een moeder vol verbazing uitroepen: ‘het is net Kew Gardens!’ En ja, het heeft wel wat van de koninklijke botanische tuinen van Kew in Londen. Dat had mevrouw niet verwacht in het industriele Noorden. Ze kan met een gerust hart terug naar het Zuiden, haar zoon studeert dan toch nog in een stad met iets geciviliseerds als botanische tuinen. Niet dat haar zoon er veel meer van zal meemaken, want hij zal net als alle eerstejaars niet veel meer zien van de stad dan de pubs rond de universiteit en in het centrum.

Botanical Gardens

Wednesday, 17 September 2008

You'll never walk alone...

Ik begeleid komend jaar negen afstudeerscripties, en een daarvan heb ik al moeten verbieden te doen wat hij van plan was vanwege ethische overwegingen. Niet mijn ethiek, maar die van de universiteit. Hij wilde onderzoek doen naar de sociale effecten van skate-parken als speelplaatsen voor tieners als potentiele hangjongeren, en daarvoor 16-jarige skaters en niet-skaters interviewen. Het was geen briljant voorstel, maar voor de student een geschikt project. Alleen, uuniversiteitsregels stellen dat studenten geen kinderen (dat wil zeggen onder de 18) mogen betrekken in hun onderzoek. En dat geldt ook voor 16-jarige skaters. Ouders zouden wel eens kunnen protesteren, en universiteitsbestuurders zijn als de dood voor negatieve publiciteit. 'Opdringeringe studenten vallen kinderen lastig', 'Mijn dochter werd gebruikt voor wetenschappelijk experiment'; ze zien de tabloid-koppen al voor zich. Nee, mijn student zal het met 18-jarige skaters moeten doen. Nu is daar misschien wat voor te zeggen, maar het sluit naadloos aan bij veel twijfelachtige angst over de kwetsbaarheid van kinderen.
Eerder schreef ik al over algemene health & safety paranoia hier. Maar een heel specifieke hysterie heerst er over pedofilie met bijbehorende bizarre stappen die mensen nodig achten om hun kinderen te beschermen. Zo was er eerder dit jaar ophef over een lagere school in Essex die op de webpage van de school op alle foto's van kinderen hun hoofden met 'smileys' had bedekt. Dat het hele punt van een schoolfoto is dat je je eigen gezicht en dat van je vriendjes erop kan herkennen was het hoofd van de school in haar ijver om de kinderen tegen 'internet-pedofielen' te beschermen ontgaan.

Je kan ter verklaring van die pedo-hysterie natuurlijk de echo's van een Victoriaanse sexuele moraal en puritanisme van stal halen, of juist een doorgeschieten van het relatief moderne onderscheid tussen kind en volwassene. Maar dan begeef je je op glad ijs en in de hoek van de Nederlandse 'pedo-partij'. Pedofilie is ernstig en verdient een nuchtere effectieve aanpak, geen paranoia waarbij achter elke boom in Engeland een pedofiel lijkt te schuilen. De tabloids, altijd in voor het opkloppen van massa-hysterie, zeker als het vaag iets met sex te maken heeft, zijn de grote schuldigen. Maar de autoriteiten die dit aangrijpen om zich via draconische maatregelen populair te maken net zo zeer. En zeker als alles geoorloofd lijkt in de strijd tegen iedereen die je maar van pedofilie kan verdenken wordt het ronduit eng. Zeker als zo ongeveer iedereen die buiten de mainstream van de maatschappij valt een doelwit wordt.
Zoals bijvoorbeeld deze week met een nieuw hoogtepunt in de stad Telford. De gemeenteraad daar heeft de lokale politie opgedragen iedereen die in zijn eentje een wandeling door het stadspark maakt te ondervragen en zo nodig te arresteren als ze geen goede reden hebben voor die solistische wandeling. In je uppie een wandeling maken is namelijk verdacht, en een eenzame wandelaar zou zo maar eens een enge pedofiel kunnen zijn. En dus werd bijvoorbeeld recent een anti-klimaatveranderings demonstrant die in een pinguinpak in het park pamfletten uitdeelde het park uitgezet, omdat zij alleen was en niet kon aantonen dat ze geen pedofiel was. Een woordvoerder van de gemeente verdedigde de maatregel en stelde dat ze het recht hebben mensen de vragen wat ze in het park doen om kinderen te beschermen. 'Otherwise it's a free-for-all where they can come and do what they want'. Free-for-all, een park dat vrij toegankelijk is voor iedereen? Stel je voor!

Terug

Daar zijn we weer. Terug in Sheffield, en terug met bloggen. Wat aanvankelijk een jaartje Sheffield was is tenminste nog een jaar extra geworden, en de bookies zullen de odds dat ik ook het jaar erna nog hier zit best hoog inschatten. Ik woon in Sheffield. Punt.
En bij terugkomst ben ik meteen van werkkamer op de universiteit verhuisd. Zelfde verdieping, niet meer met uitzicht op het park maar aan de andere kant met uitzicht op de stad en de heuvels erachter (zie foto). Ik kijk nu rechtreeks uit op de langste kunstmatige skibaan van Europa. Een verbetering? Ach, in elk geval een weidser uitzicht, en verandering van spijs doet eten. Het is in elk geval wel een ruimere kamer, geschikter voor het ontvangen van tutees.
En die tutees, en alle andere studenten komen er al snel aan. Nog anderhalve week en de colleges beginnen weer, en de week ervoor al, maandag dus, komen de eerstejaars op introweek. Het is dus voorbij met de zomerrust, en mijn tijd wordt nu al volledig ingenomen met het voorbereiden van nieuwe colleges. Ik zal tijd proberen vrij te blijven maken voor een stukje elke woensdag.