Het jaar Sheffield is voorbij, volgend jaar nog een jaar, maar eerst morgen naar Amsterdam. Een laatste bericht voor dit jaar dus, en meteen twee, omdat ik vorige week had overgeslagen na een beetje het ritme kwijt geraakt te zijn na terugkomst uit Barcelona. Voor voetbal, zie hieronder, maar wat beter om mee af te sluiten dan het onderwerp waar elk goed gesprek hier mee begint: het weer.
Nederlands kunnen goed kletsen en klagen over het weer, maar worden daarin toch ruim verslagen door de Britten. Het slechte weer is wellicht een van de dingen waarom Groot-Brittannie het meest bekend staat. Toch is dat bij nadere bestudering niet helemaal terecht, en het is opvallend hoe graag de Britten zich masochistisch in die mythe wentelen. Waar je ook vandaan komt, men gaat er altijd vanuit dat het weer daar beter was, en dat het hier zelfs zo slecht is dat je wel gek moet zijn om te verhuizen.
Nou is 'goed' en 'slecht' weer natuurlijk subjectief. Zo zijn er massa's mensen die voor het weer naar een land als de Dominicaanse Republiek gaan of zelfs verhuizen, terwijl ik het weer daar een van de meest verschrikkelijke nadelen vond: het hele jaar zonder uitzondering verstikkend heet en zweterig vochtig, zonder afwisselende seizoenen, en elk jaar verschrikkelijke stormen en plensregens. Maar kennelijk vinden de meeste mensen dat allemaal juist erg fijn.
Wat mij betreft is het Engelse weer helemaal zo slecht niet; het enige weer waar ik echt mee kan vergelijken is het Nederlandse, en dan zijn mijn ervaringen in Engeland absoluut beter. Het is hier niet zo heel anders, maar er zijn een paar duidelijke verschillen:
1. mildere winters; het is hier vrijwel nooit overdag onder het vriespunt; in Nederland toch altijd wel minstens een weekje per winter.
2. minder bewolking; in Nederland is het veel vaker een hele week donkergrijs. Hier heb je ook wel dat soort dagen, en als het regent is het natuurlijk bewolkt, maar het is veel vaker zo dat de wolken wegtrekken en de zon tussendoor schijnt.
3. minder regen; niemand hier die het wil geloven (je ontneemt ze bijna een essentieel onderdeel van hun nationale identiteit), maar het regent hier echt minder dan in Nederland.
Hierbij moet ik wel zeggen dat mijn ervaringen - in Londen en Sheffield - allebei om de oostkant van het eiland gaan; ten westen van de Pennines (Cornwall, Wales, Manchester/Liverpool, West-Schotland) is het volledig anders, en staat de westust van het eiland blood aan de stormen, regens, en wolken die de Atlantische Oceaan voortdurend aflevert.
Dit alles zijn mijn ervaringen na bijna anderhalf jaar in oost-Engeland. Maar het wordt ook over langere termijn ondersteund door weermetingen. Kijk bijvoorbeeld naar deze mooie GIS weerkaartjes van het Oostenrijkse International Institute for Applied Systems Analysis, en vergelijk Nederland met Sheffield/Londen:
Regen
Temperatuur
Zon
Het opvallendste verschil vind ik dat vooral de herfst niet het seizoen van regen en storm is zoals in Nederland, maar een seizoen van zonnige, heldere dagen. Iets om naar uit te kijken in September. Maar eerst profiteren van de net wat warmere Amsterdamse zomer.
Wednesday, 6 August 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Hee Frans,
Ik zie dat je het ritme inderdaad kwijt bent:
"... omdat ik volgende week had overgeslagen na een beetje het ritme kwijt geraakt te zijn na terugkomst uit Barcelona."
Dat sloeg inderdaad nergens op; dank je!
Post a Comment